Alle artikelen
Wetenschappelijk (Onderzoek)

Klinisch toepasbare functie- en krachttesten voor mannelijke jeugdspelers van een betaald voetbal organisatie

12 september 2019 in Algemeen , Coaching, Kinderen/Jeugd, Preventie

P. van Klij, I.F. Lagas, F.P. Groot, J. van Ochten, R.J. de Vos
Blessurepreventie bij voetballers is van groot belang. Met specifieke fysieke testen kan mogelijk het blessurerisico worden ingeschat. Uitgangswaarden van dergelijke testen van jeugdspelers van een betaald voetbal organisatie (BVO) zijn niet bekend. Deze studie is een pilot naar de resultaten van de Single Leg Balance Test (SLBT), Weightbearing Dorsiflexion Lunge Test (WBDLT), Bent Knee Fall Out (BKFO), hamstringkracht, flexibiliteit van de adductoren en kracht van de ab- en adductoren.
Artikel verschenen in Sport & Geneeskunde 1 - 2018.
Dit cross-sectionele onderzoek bevatte 49 mannelijke jeugdspelers van een BVO. Meer dan 40% van de voetballers had een afwijkende SLBT. De jeugdspelers scoorden gemiddeld 10,72±3,85cm op de WBDLT en 17,25±5,5cm op de BKFO. De hamstringkracht was gemiddeld 5,44±0,89N/kg. De adductorkracht was gemiddeld 3,30±1,13N.m/kg en de abductorkracht 3,23±0,71N.m/kg. De adductie-tot-abductieratio was 1,21±0,23. Deze waarden kunnen een eerste stap zijn in blessurepreventie strategie bij professionele (jeugd) voetballers.

Dit artikel is alleen beschikbaar voor leden

Dit artikel is alleen beschikbaar voor leden. Wilt u onbeperkte toegang tot alle artikelen en vier keer per jaar ons vakblad Sport & Geneeskunde ontvangen? Word dan lid van het platform.

Word nu lid!

Uw inloggegevens vergeten?