Alle artikelen
Wetenschappelijk (Onderzoek)

Sporthervatting na botox behandeling bij het piriformis syndroom

28 september 2020 in Beeldvorming, Heup/lies, Return To Sports/Return To Play

Anne Kraan , K Burger, J Stijl, S.P.L. Jansen, H.J. Kok
Het “piriformis syndroom”(PS) is een benaming voor pijn in het gluteale gebied aan de posterieure zijde van de heup. De pijn ontstaat door hypertonie van de musculus piriformis (MP), hetgeen compressie van de proximale nervus ischiadicus kan geven en ook uitstralende pijn aan de achterkant van het been. Doel van dit onderzoek is om te onderzoeken of een botulinum toxin type-A (BoNT-A) injectie in de musculus piriformis (MP) bijdraagt aan sporthervatting.
Patiënten en methode: Twintig sporters met een verdenking piriformissyndroom werden als case-serie gevolgd door de sportarts in het Alrijne Ziekenhuis, Leiderdorp. PS werd vastgesteld aan de hand van vier criteria: 1. Palpatiepijn diep in de fossa piriformis, 2. Weerstandspijn bij exorotatie pijn, 3. Slump sign en 4. Rekpijn. Als drie van de vier criteria aanwezig waren, was er een verdenking PS en werd een echogeleide diagnostische proefblokkade (lidocaïne en depomedrol) in de MP gegeven. Als de klachten hierop afnamen was dat bevestigend voor de diagnose PS. Binnen 3 maanden volgde dan een echogeleide injectie BoNT-A in de MP.
Resultaten: Bij 20 sporters werd de diagnose PS bevestigd met een duidelijk positief effect op proefblokkade. Er werd een BoNT-A injectie uitgevoerd bij 17 van de 20 sporters; 13 sporters konden hierna hun sport hervatten (76%). Bij drie sporters die voldeden aan criteria voor PS werd geen BoNT-A injectie gegeven. Twee sporters hadden na proefblokkade voldoende klachtenreductie en konden hun sport hervatten, één sporter weigerde een BoNT-A injectie. Concluderend lijkt een BoNT-A injectie veelbelovend als behandeling voor PS, 76% van de sporters kwam na BoNT-A injectie tot sport hervatting.

Dit artikel is alleen beschikbaar voor leden

Dit artikel is alleen beschikbaar voor leden. Wilt u onbeperkte toegang tot alle artikelen en vier keer per jaar ons vakblad Sport & Geneeskunde ontvangen? Word dan lid van het platform.

Word nu lid!

Uw inloggegevens vergeten?