Alle artikelen
Overzichtsartikel

De mythe van de ‘Female athlete triad’

01 augustus 2006 in (Sport)psychologie, Osteoporose, Over(onder)gewicht, Vrouwen

L. Dipietro, N.S. Stachenfeld
De ‘Female athlete triad’ is gedefinieerd als een syndroom dat uit drie noodzakelijke componenten bestaat: eetstoornissen, amenorroe en osteoporose. Als gevolg van een aantal methodologische problemen, afhankelijkheid van gegevens en de uitbreiding van de definities is het heel moeilijk om de epidemiologie van dit syndroom te beschrijven. Een verstoord lichaamsbeeld, een gestoord eetpatroon (bijvoorbeeld lijnen) en ondergewicht, worden in feite beschouwd als de primaire factoren in de etiologie van de ‘Female athlete triad’.Er is een aantal predisponerende, toelatende en versterkende factoren beschreven die bijdragen aan de ontwikkeling en verergering van een verstoord lichaamsbeeld en eetstoornissen zoals zij relateren aan de triad.
Overzicht, verschenen in Geneeskunde & Sport, 39, 4, 2006. Eerder verschenen in het British Journal of Sports Medicine 2006;40:490-493.
L. Dipietro, N.S. Stachenfeld. Trefwoorden: female athlete triad, eetstoornis, amenorroe, osteoporose, vrouwen

Dit artikel is alleen beschikbaar voor leden

Dit artikel is alleen beschikbaar voor leden. Wilt u onbeperkte toegang tot alle artikelen en vier keer per jaar ons vakblad Sport & Geneeskunde ontvangen? Word dan lid van het platform.

Word nu lid!

Uw inloggegevens vergeten?